© 2016 Alice Mertensová

 

Poradkyně pro zdravý životní styl

  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Facebook Social Icon
Sledujte mě

May 10, 2019

Víte co doma děláme, když nás v zimě přepadne kašel a nachlazení? Sáhneme do lednice pro sirup ze smrkových výhonků! A ten správný čas na sběr výhonků je právě nyní - během května.

Tento recept určitě není novinkou, dělaly ho už naše babičky a prababičky. Minulou zimu jsme si opět prověřili, jak dobře funguje.

Sirup je vhodný při kašli a nachlazení -  rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu.

Někde se také dočtete, že působí proti revmatu, tiší bolesti svalů, zmírňuje záněty šlach a zvyšuje prokrvení kůže.

Na výrobu sirupu budete potřebovat:

  • 5 litrovou sklenici.

  • Velkou mísu smrkových výhonků (nebo více).

  • Asi 750 g třtinového cukru.

  • 2 bio citróny.

Natrhané výhonky propláchněte vodou a nechejte je odkapat.

Nyní vrstvěte vždy asi 5 cm výhonků, cukr a 2-3 tenké plátky citrónu.

Naplněnou sklenici přikrýjte folií, stáhněte gumičkou či provázkem a postavte na slunné místo po dobu 2 - 3 týdnů.

Vzniklou hustou zlatavou šťávu přeceďte přes plátýnko a umístěte ve skl...

April 10, 2019

Konečně začalo jaro, na které jsme se už měsíce těšili. Sluníčko už zase hřeje, všechno se zazelenalo a my se cítíme unavení a vyčerpaní. Nechápete proč?

Jarní únava je více méně normální reakcí těla po dlouhém období zimy, kdy se nám nedostávalo slunce, pohybu na čerstvém vzduchu a také čerstvých potravin.

Během chladných měsíců je většina lidí zvyklá konzumovat více masa, tučných mléčných výrobků a méně ovoce a zeleniny.

Není divu, že se na začátku jara cítíme pod psa!

Připravila jsem pro vás několik doporučení, které vám pomohou se po zimě opět nastartovat:

1. Odlehčete jídelníček

  • Omezte konzumaci masa a dalších živočišných potravin (mléko, tvaroh, tučné sýry). Maso nahraďte luštěninami a výrobky z nich, ochutnejte Seitan či Robi. Pár dnů bez masa odlehčí vašemu trávícímu ústrojí, takže se bude moct soustředit na očistu a regeneraci a ne na zdlouhavé trávení. Kravské mléko můžete nahradit mléky rostlinnými a sýry například pomazánkami z luštěnin.

  • Zařaďte do vašeho stravování s...

March 22, 2019

Guláš patří k české kuchyni asi odjakživa. To však neznamená, že musí být nutně připraven z masa a podáván s houskovým knedlíkem. Zkuste odlehčenou, veganskou variantu a uvidíte, že vám zachutná.

Příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat (asi na 3 porce):

- 1 červenou cibuli, stroužek česneku

- 500g hlívy ústřičné

- 150 - 200g uzeného tempehu (1 kostku)

- sladkou papriku (koření), trochu chilli

- kukuřičnou či jáhlovou mouku na zahuštění

- miso pastu nebo sojovou omáčku

- trochu rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)

- rýži natural (nebo basmati)

Na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a celý stroužek česneku. Po chvíli přidáme sladkou papriku a sušené chilli a společně ještě krátce restujeme.

Hlívu opláchneme a nakrájíme na menší kousky, tempeh na kostky.

Přidáme do hrnce, chvíli ještě orestujeme, poté zalejeme trochou horké vody a necháme dusit.

Jakmile hlíva změkne, dochutíme miso pastou a zaprášíme moukou do pažadované hustoty (já jsem použila asi 2 lžíce jemné kukuři...

February 14, 2019

Konečně jste se odhodlali skoncovat se zoufalými pokusy o hubnutí formou různých diet, které na Vás doslova útočí na každém kroku: "5denní dieta podle Katky", "Zhubněte za 10 dnů 5 kilo", "Nízkosacharidová dieta" nebo "S našimi koktejly to dokážete"?

Teď samozřejmě přeháním, ale asi víte, co mám na mysli.

Rozhodli jste se tedy pro změnu trvalou a postupnou. Začít správně a zdravě jíst, hýbat se, pozorovat reakce svého těla a přizpůsobovat se jim.

To, že jste se tak rozhodli vy, neznamená, že se tak rozhodl i zbytek Vaší rodiny, Vaši přátelé, kolegové a další osoby ve Vašem okolí. Na své cestě za ideální a zdravou postavou budete často narážet na spoustu překážek, které Vás budou zpomalovat či dokonce brzdit.

Proto jsem se rozhodla sepsat několik doporučení, která Vám pomohou tyto překážky snáze zdolat a nesejít tak ze správné cesty:

1) Chybějící podpora od partnera či rodiny

Právě od lidí, kteří jsou Vám nejblíže, byste očekávali tu největší podporu. Pokud jde však o jídlo, mnoho lidí nezná...

January 19, 2019

Minulý týden se v mém nákupním košíku objevila potravina, kterou už roky nekupuji - bílý cukr. Nebojte, nebudu vás nabádat k jeho konzumaci, ale prozradím vám jednoduchý recept na skvělý sprchový peeling.

Ať už v zimě či v létě, sem tam potřebujeme zbavit naši pokožku odumřelých kožních buněk. Já se bez peelingu neobejdu zejména na dovolené u moře a během chladných zimních měsíců. Proto mi přišel vhod dárek od mé klientky v podobě domácího peelingu.

Na výrobu 2 menších skleniček budete potřebovat:

150 g jemné soli

3 lžíce mořské nebo himalájské soli

150 g cukru

1 - 2 lžíce mandlového oleje (můžete použít i jiný - já jsem zkusila např. avokádový)

110 g slunečnicového nebo olivového oleje

5 kapek éterického oleje (např. pomeranč, levandule či jiný, jehož vůně vám dělá dobře)

Všechny ingredience smíchejte a naplňte do vhodné nádoby.

Tento peeling vás nejen zbaví odumřelých kožních buněk, ale zároveň vaši pokožku díky olejům krásně zvláční a provoní.

December 28, 2018

Přemýšlíte, která novoroční předsevzetí by vám mohla pomoci zhubnout a zlepšit váš zdravotní stav?

Začněte malými krůčky, není se třeba hrnout do drastických diet, které mají pouze krátkodobý efekt!

Zkuste to nejprve s těmito doporučeními:

  • Jezte pouze tehdy, když máte opravdu hlad a dodržujte přestávky mezi jídly dlouhé alespoň 3 hodiny ("nezobejte" mezi jídly).

  • Nepřejídejte se, a to ani sebe zdravějšího jídla!

  • Na jídlo si udělejte čas, vnímejte co jíte a důkladně kousejte. Možná si pak uvědomínte, že vám vlastně stačí menší porce a lépe se vám tráví.

  • Každé jídlo by mělo obsahovat alespoň trochu ovoce či zeleniny (ovoce spíše v dopoledních hodinách, zeleninu můžete zařadit od rána do večera).

  • Pijte pouze kvalitní (nejlépe filtrovanou či kojeneckou) vodu či neslazené bylinkové čaje.

  • Vynechejte slazené a sycené nápoje a džusy, můžete si však před snídaní či ke svačině dopřát čerstvě lisovanou šťávu plnou prospěšných antioxidantů.

  • Každý den se alespoň půl h...

June 29, 2018

Jelikož jsem se hlavně zásluhou manžela stala milovnicí vysokohorské turistiky, ráda bych se s Vámi podělila o pár tipů, jak se vhodně stravovat během horské túry. Přesto, že pravděpodobně ne všichni z Vás chodí na dlouhé vysokohorské túry, ale spíše na jednodenní výlety či dlouhé procházky, věřím, že si v tomto článku najdete pár rad, které se budou hodit při balení právě Vašeho batůžku.

Tip č. 1: Před túrou či výletem se zamyslete, zda a jaké možnosti stravování Vás čekají po cestě.

  • Pokud Vás například v půli cesty čeká horská chata či hospůdka, pravděpodobně si při balení potravin vystačíte s několika menšími svačinami.

  • Další variantou je horská chata či hotel/ubytování/restaurace až na konci celodenního putování. Pak budete muset zvážit, co si přibalit, abyste v pohodě vydrželi se zásobami a energií až do večera.

  • Jestliže plánujete putování divočinou a budete spát pod hvězdami, budete si muset přibalit nutně něco k večeři a také snídani na další den/dny.

Sní...

March 20, 2018

Už jste někdy slyšeli o zelených potravinách? Nejedná se o špenát ani brokolici, ale o potraviny, které obsahují mnohonásobně více pro tělo prospěšných látek než běžné ovoce či zelenina.

Do této skupiny potravin legislativně označovaných jako „Potraviny určené pro zvláštní výživu“, se řadí zelený ječmen a pšenice, chlorela a spirulina.

Co má tato čtveřice kromě výrazné zelené barvy společného?

Díky velmi šetrnému zpracování zůstává v těchto zelených potravinách zachováno velké množství vitamínů, antioxydantů a minerálů. Dále také chlorofyl – zelené barvivo rostlin plné antioxidačních látek. Aby toho nebylo málo, najdeme v těchto zelených vitamínových bombách také spoustu aktivních enzymů, které mají obrovský vliv na dobré fungování organismu a na naši imunitu.

Dalšími důvody, proč po těchto superpotravinách sáhnout, je jejich vysoký obsah bílkovin, dobrá stravitelnost a výborná biologická využitelnost.

Zde na chvíli odbočím.

Asi se ptáte, co je to vlastně ta biologická využitelnost? O této v...

March 5, 2018

Klienti a klientky se mě pravidelně dotazují, zda je vhodné užívat doplňky stravy a jaké bych jim doporučila. Můj názor je takový, že suplementy slouží k tomu, aby v těle doplnily prvky, které nejsme schopni v dostatečném množství příjmout z běžné stravy. Suplementy můžeme také podpořit lepší fungování našeho organismu.

Typicky se může jednat o některé druhy vitamínů a minerálů. Jako příklad mohu uvést vitamín B12 v případě vegetariánů a veganů, těhotným ženám se doporučuje doplňovat kyselinu listovou (vitamín B9) a železo, sportovci mohou pokrýt zvýšenou potřebu bílkovin proteinovými koncentráty.

V zimním období či pro lepší regeneraci organismu po sportu či nemoci je pak dobré užívat vhodné multivitamínové doplňky.

Vždy je dobré se o suplementaci poradit s odborníkem či lékařem, který zná váš zdravotní stav. Některé doplňky stravy se například nesnesou s určitými léky.

Abych vám usnadnila orientaci ve světě doplňků stravy, připravím pro vás serii článků k jednotlivým suple...

January 1, 2018

Please reload

  • Facebook Social Icon
Archív
Please reload

Blog

Přečtěte si praktické tipy a triky z oblasti výživy, pohybu a zdraví

Please reload

Kategorie