top of page

Hlavně nesejít ze správné cesty...

Konečně jste se odhodlali skoncovat se zoufalými pokusy o hubnutí formou různých diet, které na Vás doslova útočí na každém kroku: "5denní dieta podle Katky", "Zhubněte za 10 dnů 5 kilo", "Nízkosacharidová dieta" nebo "S našimi koktejly to dokážete"?


Teď samozřejmě přeháním, ale asi víte, co mám na mysli.


Rozhodli jste se tedy pro změnu trvalou a postupnou. Začít správně a zdravě jíst, hýbat se, pozorovat reakce svého těla a přizpůsobovat se jim.

To, že jste se tak rozhodli vy, neznamená, že se tak rozhodl i zbytek Vaší rodiny, Vaši přátelé, kolegové a další osoby ve Vašem okolí. Na své cestě za ideální a zdravou postavou budete často narážet na spoustu překážek, které Vás budou zpomalovat či dokonce brzdit.


Proto jsem se rozhodla sepsat několik doporučení, která Vám pomohou tyto překážky snáze zdolat a nesejít tak ze správné cesty:


1) Chybějící podpora od partnera či rodiny


Právě od lidí, kteří jsou Vám nejblíže, byste očekávali tu největší podporu. Pokud jde však o jídlo, mnoho lidí nezná "bratra" a není ochotno se přizpůsobit. Smiřte se s tím, že Vaše rodina nemusí 100% sdílet Vaši novou vášeň pro zdravý životní styl, ale zároveň si trvejte na svém, že Vy ho dodržovat budete.


Mnoho situací lze řešit kompromisem, tedy např. dvěma variantami jídel, které se však liší výživovou hodnotou:


- smažený řízek pro rodinu x dušené maso pro Vás

- bramborový salát s majonézou pro rodinu x bez majonézy pro Vás

- zeleninový salát s masem pro rodinu x zeleninový salát s tofu pro Vás

- alkoholické pivo pro partnera x nealkoholické pivo pro Vás

- běžné těstoviny/rýže/kuskus x celozrnné varianty těstovin/rýže/ kuskusu


Tady bych mohla pokračovat do nekonečna, příkladů je opravdu mnoho. Někdy skutečně nemá cenu nutit rodině hned zpočátku Váš nový jídelníček. Buďte trpělivý, až uvidí, jak Vám to prospívá a co vše lze připravit ze zdravých potravin, postupně se k Vám budou přidávat.


2) Chytří přátelé a kolegové, kteří to ví nejlépe


Co se stane, když si v hospodě s přáteli dáte místo topinky a tataráku salát? Namísto sedmičky vína či čtyř piv jen jednu skleničku? Pravděpodobně se budou divit a začnou Vám vysvětlovat, že přece žijeme jen jednou a s tím zdravým stravováním by se to nemělo tak přehánět. A že přece když to je jenom občas, tak to nemůže škodit!


Já osobně mám tu zkušenost, že některým lidem nemá vůbec cenu něco vysvětlovat a pouštět se do debat. Jen Vás to zbytečně vyčerpá a užitek z toho vlastně nemá ani jedna strana. Opět si stůjte za svým postojem, debata se většinou rychle svede na jiné téma. A až na Vás začne být Vás nový způsob života vidět (což bude velmi rychle), změní se i postoj Vašeho okolí k tomu salátu a jednomu deci vína či sklenici piva.


3) Media, reklama


Buďte kritičtí ke všemu, co si přečtete na internetu či uslyšíte v televizi. Ne vše je pravda a záleží na tom, čí zájem za danou informací stojí. Mějte vlastní rozum a hlavně poslouchejte své tělo - ono Vám velmi dobře napoví co je pro něj vhodné a co mu neprospívá!


Samozřejmě se dostanete do situací (oslavy, dovolená, restaurace, která nevaří dle Vašich představ), kdy ze své cesty budete muset pár kroků sejít. Nikdy ji však neztrácejte z očí a nezapomeňte se na ni rychle vrátit. Jen tak dosáhnete stanoveného cíle!

Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page