top of page

O metabolismu a jeho vlivu na naši tělesnou hmotnost



V souvislosti s nadváhou se často hovoří o tzv. zpomaleném metabolismu. Troufnu si tvrdit, že ne každý si dokáže pod tímto pojmem představit něco konkrétnějšího.


Zjednodušené můžeme pojem metabolismus vysvětlit jako rovnováhu mezi anabolickými a katabolickými procesy v těle. Anabolické děje jsou ty, při kterých dochází k výstavbě (např. svalové hmoty), oproti tomu můžeme za katabolické považovat děje spalovací či rozkladové.


Rychlost metabolismu, tedy látkových přeměn, je mimo jiné dána:


- poměrem sacharidů, bílkovin a tuků ve stravě

- fyzickou aktivitou jedince

- reakcí na stres a psychickou zátěž

- životním prostředí, ve kterém žijeme.


Svou roli zde má samozřejmě také genetika.


Co tedy může zapříčinit zpomalování metabolismu?


1) Opakované diety či dokonce hladovění


Při těch samozřejmě dojde ke ztrátě hmotnosti, ale bohužel také aktivní tělesné hmoty (svalů), obzvášť pokud dieta není doprovázena pravidelným pohybem. Během diety je energetický příjem nižší, tělo si na něj zvykne a nastaví tak i svůj metabolismus.

Po ukončení diety se většina lidí postupně vrací k nesprávným stravovacím návykům a proto následuje tzv. jojo efekt, kdy se časem dostaví "předdietová" hmotnost a často je tato i překonána. Tělo je rádo, že opět dostává najíst a tukové polštáře si pro jistotu dobře drží na horší časy (tedy na období další diety). A metabolismus si dietu také moc dobře pamatuje, při další dietě reaguje tak, že tělo nastaví na ještě úspornější režim a následný jojo efekt bude o to rychlejší a intenzivnější.


2) Nedostatek pohybu


Aby si tělo mohlo udržet a nabírat svalovou hmotu, potřebuje nutně fyzickou aktivitu. Vhodné je kombinovat různé druhy anaerobních a aerobních aktivit - tedy např. v jeden den běh a v jiný den posilování. Doporučijí se také různé druhy intervalových tréninků, tzn., že do vašeho běhu zařadíte i několik rychlejších fází nebo cvičíte 30 sekund naplno a 20 sekund odpočíváte (zkuste např. Tabatu).


3) Chybějící bílkoviny ve stravě


Jelikož právě bílkoviny vstupují do anabolických dějů, jejich nedostatek může zapříčinit to, že se organismus dostane do stavu katabolismu. Ve stavu katabolismu dochází k úbytku svalové hmoty a nárůstu tukových zásob.

Pokud ve Vaší stravě převládají sacharidy a tuky, pokuste se z nich ubrat na úkor vhodných bílkovin.

Mohou jimi být např.:

- ryby

- nízkotučné maso (kuřecí, krutí - obojí v bio kvalitě)

- luštěniny

- tofu, tempeh, seitan

- vejce, šmakoun

- kvalitní rostlinné proteiny (rýžový, hrachový, konopný, sojový protein)


4) Stres a nedostatek spánku


Aby mohlo naše tělo dobře regenerovat a obnovit tak energii na další aktivní den, potřebuje nutně dostatek spánku a i přes den alespoň pár minut relaxace a zklidnění (dechová cvičení, meditace, krátký spánek). Pak mohou správně probíhat také metabolické procesy našeho organismu.




Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page