top of page

Krátké zamyšlení - o podvýživě

Nápady na články většinou přicházejí, když vyrazím běhat.

V současné době zrovna dočítám zajímavou knížku, jejíž děj se částečně odehrává v koncentračních táborech za druhé světové války. To, jak moc tam lidé museli trpět hladem (a nejen tím), zároveň tvrdě pracovat a vydržet velikou psychickou zátěž a strach si dnes asi ani nedovedeme představit. Přemýšlení nad knihou mě dovedlo až k úvaze o tom, že v dnešní době nadbytku a blahobytu spousta lidí také vlastně trpí podvýživou, i když se to nezdá.


Nebudu zde hovořit o lidech, kteří onemocněli anorexií či jinou závažnou poruchou stravování, ale o těch, kteří mají nadváhu.


Po konzultaci s lidmi trpícími nadváhou, můžeme často zjistit takzvanou bílkovinovou malnutrici (podvýživu). Ta vzniká z důvodu nevyváženého jídelníčku ve kteréme převládají cukry a nezdravé tuky a naopak chybí kvalitní zdoje bílkovin. Nedostatek bílkovin ve stravě může být zapříčiněn i držením různých moderních diet, kdy je záměrně upřednostňován jen určitý druh jídelníčku (tukožrotská polévka apod.).


Celá tato situace je vážnější než vypadá a často patří do rukou lékaře!


Kromě bílkovinové malnutrice mohou lidé s nadváhou trpět také jiným deficitem, např. nedostatkem vitamínů či minerálů.


Jedinou možností jak těmto problémům předejít, je vyvážený a pestrý jídelníček ve kterém převládají čerstvé suroviny plné vitamínů, minerálů a antioxydantů a dále samozřejmě kvalitní zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem, bílkovin a zdraví prospěšných tuků.


Pak dostane tělo vše, co potřebuje a malnutrice se rozhodně obávat nemusíte.


Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page