top of page

Nakopněte se ZELENÝM JEČMENEM dřív, než příjde jarní únava!

Už jste někdy slyšeli o zelených potravinách? Nejedná se o špenát ani brokolici, ale o potraviny, které obsahují mnohonásobně více pro tělo prospěšných látek než běžné ovoce či zelenina.


Do této skupiny potravin legislativně označovaných jako „Potraviny určené pro zvláštní výživu“, se řadí zelený ječmen a pšenice, chlorela a spirulina.


Co má tato čtveřice kromě výrazné zelené barvy společného?


Díky velmi šetrnému zpracování zůstává v těchto zelených potravinách zachováno velké množství vitamínů, antioxydantů a minerálů. Dále také chlorofyl – zelené barvivo rostlin plné antioxidačních látek. Aby toho nebylo málo, najdeme v těchto zelených vitamínových bombách také spoustu aktivních enzymů, které mají obrovský vliv na dobré fungování organismu a na naši imunitu.

Dalšími důvody, proč po těchto superpotravinách sáhnout, je jejich vysoký obsah bílkovin, dobrá stravitelnost a výborná biologická využitelnost.



Zde na chvíli odbočím.


Asi se ptáte, co je to vlastně ta biologická využitelnost? O této vlastnosti se budu v souvislosti s doplňky stravy a potravinami určenými pro zvláštní výživu zmiňovat ještě častěji. Naše tělo totiž nedokáže využít cenné látky z každého preparátu stejně. V extrémním případě může dojít k tomu, že doplněk stravy projde našim tělem téměř nedotčen a většina prospěšných látek tak neskonči v našem těle, nýbrž v záchodové míse.

Chcete-li preparát, který bude pro vaše tělo přínosný, sáhněte vždy po takovém, který je vyroben s co nejvíce přírodních zdrojů. Dále si ověřte, zda byly vstupní suroviny zpracovany šetrnou formou.

Nevýhodou výživových doplňků s dobrou biologickou využitelností je většinou jejich vyšší cena. Na druhou stranu, kdo z nás si může dovolit vyhazovat peníze do záchodové mísy? :-)


Kdy byste tyto potraviny měli užívat?


Například právě teď na začátku jara, kdy je vaše tělo po dlouhé zimě oslabené a unavené. Nebo v době, kdy trpíte nějákým zánětem, nachlazením či vysokou fyzickou či duševní zátěží.

Tyto potraviny působí také silně detoxikačně. Zbavují tělo škodlivých látek, které se v něm nahromadí a jestliže nejsou vyloučeny, mohou způsobovat různé zdravotní problémy.

Já osobně mám velmi dobrou zkušenost s chlorelou, kterou užívám dlouhodobě vždy ráno nalačno. Přiznám se, že tabletky nekoušu jako můj syn, ale pouze je zapiju větším množstvím vlažné vody.


Jednou za čas, zejména nyní na konci zimy a začátku jara, přidám i zelený ječmen. Listky zeleného ječmene jsou sklízeny v době, kdy rostlinka produkuje nejvíce biologicky aktivních látek a chlorofylu, které potřebuje pro svůj růst.

Účinky těchto látek na sobě poznám hned první den po vypití tohoto krásně zeleného nápoje: pociťuji velký příval energie, lepší trávení a vylučování, lepší regeneraci po sportu a silnou obranu proti různým nákazám zvenčí jako je chřipka a nachlazení.

Skleničku zeleného ječmene si dopřeji před snídaní či během dopoledních hodin. Rozhodně ho nedoporučuji konzumovat v pozdních odpoledních či dokonce večerních hodinách. Aktivní látky v něm obsažené významně zmírňují projevy únavy a vy se budete ještě pozdě v noci cítit svěží a okradete se tak o drahocenný spánek.


Při výběru zelených potravin byste si vždy měli prověřit jejich zdroj, případně se rozhodnout pro produkt v biokvalitě. V opačném případě mohou produkty obsahovat plísně, či těžké kovy a těm byste se měli rozhodně vyhnout.

Přeji vám krásné zelené dny! :-)


Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page