top of page

O kolagenu

Klienti a klientky se mě pravidelně dotazují, zda je vhodné užívat doplňky stravy a jaké bych jim doporučila. Můj názor je takový, že suplementy slouží k tomu, aby v těle doplnily prvky, které nejsme schopni v dostatečném množství příjmout z běžné stravy. Suplementy můžeme také podpořit lepší fungování našeho organismu.


Typicky se může jednat o některé druhy vitamínů a minerálů. Jako příklad mohu uvést vitamín B12 v případě vegetariánů a veganů, těhotným ženám se doporučuje doplňovat kyselinu listovou (vitamín B9) a železo, sportovci mohou pokrýt zvýšenou potřebu bílkovin proteinovými koncentráty.

V zimním období či pro lepší regeneraci organismu po sportu či nemoci je pak dobré užívat vhodné multivitamínové doplňky.


Vždy je dobré se o suplementaci poradit s odborníkem či lékařem, který zná váš zdravotní stav. Některé doplňky stravy se například nesnesou s určitými léky.


Abych vám usnadnila orientaci ve světě doplňků stravy, připravím pro vás serii článků k jednotlivým suplementům, které považují za důležité.


Dnes bych začala doplňkem, který sama už nějaký čas užívám a který je z mého pohledu velmi kvalitní a účinný. Jedná se o čistý mořský kolagen, který výrábí společnost Inca Collagen.


Krátce o kolagenu


Kolagen je velmi důležitým prvkem našeho těla. Jedná se o základní stavební bílkovinu, která je obsažena ve vlasech, nehtech, kůži, kloubech, šlachách, svalech, vazech, chrupavkách, kostech ale i v samotných orgánech lidského těla. Celkově tvoří kolagen až třetinu bílkovinové hmoty v lidském těle.


Naše tělo si kolagen dokáže vyrábět samo, ale bohužel ne celý život. Produkce kolagenu se snižuje již od 25. roku života a po 45. roce už se netvoří skoro vůbec, což se projevuje stárnutím. Kůže je méně pružná, vlasy a nehty křehčí, klouby méně ohebné, dochází častěji ke zdravotním problémům pohybového aparátu a také zhoršené funkci cév a orgánů.


Co je Inca Collagen


Inca Collagen je specifický výbornou biologickou dostupností. To znamená, že je pro lidské tělo velmi dobře vstřebatelný díky unikátní technologii zpracování. Jedná se o hydrolýzu za studena. Další výhodou je, že kolagen je již naštěpený a prochází tak trávícím traktem v nezměněné podobě.

Organismus pak mořský kolagen použije tam, kde jej zrovna nejvíce potřebuje a ten navíc stimuluje tělo, aby si svůj vlastní kolagen začalo znovu vyrábět.

Dalším důvodem, proč tento produkt vyčnívá mezi ostatními kolagenovými preparáty na našem (i zahraničním) trhu je ten, že se jedná opravdu jen o 100% kolagen z mořských ryb bez jakýchkoliv příměsí, které následně omezují vstřebávání a samotný produkt zbytečně prodražují.

Jedním balením tedy získáte celé 3000 mg čistého kolagenu, což je opravdu hodně, oproti jiným přípravkům na našem trhu, které často neobsahují ani 1000 mg kolagenu. Kolagen má podobu prášku, který pohodlně rozpustíte v jakéholiv studené tekutině a vypijete.

Při výběru vhodného produktu se doporučuji zaměřit kromě technologie zpracování také na zdroj kolagenu.

Nejčastěji tak narazíte na kolagen z hovězích či vepřových kůží, kostí či chrupavek, které jsou zpracovány při vysokých teplotách a nemají tedy pro lidské tělo dostatečnou využitelnost.




Pro koho je tento doplňek stravy vhodný


Kolagen doporučuji užívat nejen lidem starším 35 let, ale také sportovcům kvůli zlepšení regenerace či hojení různých druhů poranění (natažené šlachy a svaly, zlomeniny, kloubní problémy apod.). V létě je pak vhodný pro zvýšení ochrany pokožky proti UV-B záření a proti tvorbě pigmentových skvrn.

Výborně také pomáhá při regeneraci kůže při popáleninách, jizvách, po porodu a dokonce zmírňuje i celulitidu.


Co se týče délky užívání, záleží vždy právě na konkrétním problému, který chcete řešit. Pokud chcete jen zmírnit viditelné stopy stárnutí (pleť, vlasy, nehty), je rozumné užívat

1 – 2 krabičky (30 - 60 denní kúra) a další balení pak už podle potřeby brát pouze obden.

Pokud řešíte potíže pohybového aparátu (šlachy, svaly, klouby, kosti, jizvy apod.), doporučuji brát minimálně 2-3 balení za sebou (tedy 2-3 měsíce).

Podle odborných studií nehrozí riziko předávkování či návyku těla na kolagen. Lze jej tedy užívat dlouhodobě.

Někteří špičkový sportovci například užívají v době extrémního zatížení až 10 g tohoto kolagenu denně (tedy 3 dávky). Takové množství bych však rozhodně doporučila konzultovat s vašim lékařem.


Já a kolagen


K Inca Collagenu jsem se dostala čistou náhodou, jak to tak v životě bývá. Zpočátku jsem brala 2 krabičky a od té doby kolagen užívám dle potřeby mého těla. Během léta, kdy je naše pleť významněji vystavovaná slunečnímu záření a kdy také více běhám a lezu, ráda zařazuji celou 30 denní kůru. Během zimy naslouchám svému tělu a kolagen užívám po náročném tréninku nebo když cítím, že moje pokožka potřebuje hydratovat zevnitř.

Od začátku užívání jsem si všimla úbytku vrásek kolem očí, vypnutí pleti v obličeji a celkového zlepšení kvality pokožky. Méně vnímám potíže s koleny, kterými jsem dříve při častých bězích trpěla. Za další pozitivum považuji lepší potréninkovou regeneraci a menší míru únavy během užívání.




Více se dozvíte přímo na stránkách výrobce: www.incacollagen.cz




Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page