top of page

Hýbete se během dne dostatečně?

Jak vypadá váš běžný den? Ráno nasednete do auta, vystoupíte u budovy kde pracujete, vyjedete výtahem do kanceláře a zbytek dne více či méně prosedíte? A na sport nemáte kvůli práci a rodinným povinnostem čas? Nedivte se pak, že vám přibývají kila a necítíte se ve své kůži!
















Když vidíte štíhlého člověka, co vás nejdříve napadne? Že asi moc nejí a ještě k tomu každý den sportuje – běhá, plave, jezdí na kole, maká v posilovně. Nemusí to být pravda! Studie ukázaly, že štíhlí lidé se denně hýbou průměrně až o 150 minut více než lidé s nadváhou.


A jak to dělají? Vybrala jsem pro vás pár možností, jak zařadit více pohybu do vašeho běžného dne.


1. Svižná chůze a chůze do schodů


Máte možnost jít do či z práce pěšky? Nebo můžete vyrazit na kole? I část cesty do práce, například když vystoupíte o zastávku dříve či půjdete na autobusovou zastávku namísto do auta, se počítá!

Právě svižná chůze, tedy taková, kdy se musíte trochu více namáhat, ale zároveň se výrazně nezadýcháte, je ideální činností pro spalování tukových zásob.

Pokud máte v práci schody, využijte je a nechte výtah stát. Dvě až tři patra po schodech a to i několikrát za den - to je ideální možnost jak být aktivní i během pracovního dne.


Já ráda testuji svou aktuální kondici tím, že se v pražském metru po jezdících schodech nevezu, nýbrž je vyšlápnu. Zkuste to také!


2. Nákupy


V dnešní době vše rádi objednáváme přes internet, než abychom se namáhali jít nakupovat. Přitom i nakupování je spojeno s pohybem. Pokud máte možnost, nakupujte vícekrát týdně menší množství a tento drobný nákup obstarejte pěšky či na kole.


3. Úklid domácnosti


Stresuje vás čas strávený úklidem? Změňte svůj pohled na něj a berte jej jako tréninkovou jednotku. Vysávání, umývání koupelny či oken, odhrnování sněhu v zimě anebo práce na zahradě. To vše jsou činnosti, při kterých se musíte pořádně pohnout.


4. Pohyb v kanceláři


Pokud máte během vaší práce možnost, vyřizujte telefonáty ve stoje. Nebo si domluvte u šéfa zvedací psací stůl u kterého můžete jak sedět, tak i stát. V polední přestávce vyrazte pokud možno na svižnější procházku a dejte si oběd někde mimo firemní budovu.



Už jen díky těmto běžným činnostem spálíme rychle alespoň 1 500 kcal týdně navíc. To je podobné množství, jako když si půjdete 2x na hodinku ve volném tempu zaběhat.


Obzvláště pokud nejste příznivcem sportu a přemýšlíte jak být více fit, vězte, že pozitivní efekt na sebe nenechá dlouho čekat.

Každodenním pohybem nejen snížíte riziko kardiovaskulárních onemocnění a nadváhy, ale také se vyhnete potížím s páteří a pohybovým aparátem, kterými dnes díky sedavému způsobu života trpíme.


Napadají vás nějaká další možnosti pohybu během dne?


Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page