Gulášek s hlívou a tempehem
Guláš patří k české kuchyni asi odjakživa. To však neznamená, že musí být nutně připraven z masa a podáván s houskovým knedlíkem. Zkuste odlehčenou, veganskou variantu a uvidíte, že vám zachutná.
Příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat (asi na 3 porce):
- 1 červenou cibuli, stroužek česneku
- 500g hlívy ústřičné
- 150 - 200g uzeného tempehu (1 kostku)
- sladkou papriku (koření), trochu chilli
- kukuřičnou či jáhlovou mouku na zahuštění
- miso pastu nebo sojovou omáčku
- trochu rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)
- rýži natural (nebo basmati)
Na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a celý stroužek česneku. Po chvíli přidáme sladkou papriku a sušené chilli a společně ještě krátce restujeme.
Hlívu opláchneme a nakrájíme na menší kousky, tempeh na kostky.
Přidáme do hrnce, chvíli ještě orestujeme, poté zalejeme trochou horké vody a necháme dusit.
Jakmile hlíva změkne, dochutíme miso pastou a zaprášíme moukou do pažadované hustoty (já jsem použila asi 2 lžíce jemné kukuřičné mouky).
Nakonec můžeme zjemnit rostlinnou smetanou (sójovou nebo ovesnou)
Podáváme s rýží natural a zeleninovým salátkem.
Uvidíte, že vás tato dobrota uspokojí a zasytí stejně jako české klasika :-).