top of page

Gulášek s hlívou a tempehem

Guláš patří k české kuchyni asi odjakživa. To však neznamená, že musí být nutně připraven z masa a podáván s houskovým knedlíkem. Zkuste odlehčenou, veganskou variantu a uvidíte, že vám zachutná.

Příprava je snadná a rychlá. Budete potřebovat (asi na 3 porce):


- 1 červenou cibuli, stroužek česneku

- 500g hlívy ústřičné

- 150 - 200g uzeného tempehu (1 kostku)

- sladkou papriku (koření), trochu chilli

- kukuřičnou či jáhlovou mouku na zahuštění

- miso pastu nebo sojovou omáčku

- trochu rostlinné smetany na zjemnění (nemusí být)

- rýži natural (nebo basmati)


Na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a celý stroužek česneku. Po chvíli přidáme sladkou papriku a sušené chilli a společně ještě krátce restujeme.

Hlívu opláchneme a nakrájíme na menší kousky, tempeh na kostky.

Přidáme do hrnce, chvíli ještě orestujeme, poté zalejeme trochou horké vody a necháme dusit.

Jakmile hlíva změkne, dochutíme miso pastou a zaprášíme moukou do pažadované hustoty (já jsem použila asi 2 lžíce jemné kukuřičné mouky).

Nakonec můžeme zjemnit rostlinnou smetanou (sójovou nebo ovesnou)


Podáváme s rýží natural a zeleninovým salátkem.


Uvidíte, že vás tato dobrota uspokojí a zasytí stejně jako české klasika :-).


Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page