Květen - čas na výrobu sirupu ze smrkových výhonků
Víte co doma děláme, když nás v zimě přepadne kašel a nachlazení? Sáhneme do lednice pro sirup ze smrkových výhonků! A ten správný čas na sběr výhonků je právě nyní - během května.
Tento recept určitě není novinkou, dělaly ho už naše babičky a prababičky. Minulou zimu jsme si opět prověřili, jak dobře funguje.
Sirup je vhodný při kašli a nachlazení - rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu.
Někde se také dočtete, že působí proti revmatu, tiší bolesti svalů, zmírňuje záněty šlach a zvyšuje prokrvení kůže.
Na výrobu sirupu budete potřebovat:
5 litrovou sklenici.
Velkou mísu smrkových výhonků (nebo více).
Asi 750 g třtinového cukru.
2 bio citróny.
Natrhané výhonky propláchněte vodou a nechejte je odkapat.
Nyní vrstvěte vždy asi 5 cm výhonků, cukr a 2-3 tenké plátky citrónu.
Naplněnou sklenici přikrýjte folií, stáhněte gumičkou či provázkem a postavte na slunné místo po dobu 2 - 3 týdnů.
Vzniklou hustou zlatavou šťávu přeceďte přes plátýnko a umístěte ve sklenicích do lednice.
Při kašli a nachlazení doporučuji jednu čajovou lžíčku 3 x denně.
Dětem chutná rozhodně lépe, než umělé sirupy z lékárny :-).