top of page

Květen - čas na výrobu sirupu ze smrkových výhonků

Víte co doma děláme, když nás v zimě přepadne kašel a nachlazení? Sáhneme do lednice pro sirup ze smrkových výhonků! A ten správný čas na sběr výhonků je právě nyní - během května.

Tento recept určitě není novinkou, dělaly ho už naše babičky a prababičky. Minulou zimu jsme si opět prověřili, jak dobře funguje.

Sirup je vhodný při kašli a nachlazení - rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu.

Někde se také dočtete, že působí proti revmatu, tiší bolesti svalů, zmírňuje záněty šlach a zvyšuje prokrvení kůže.



Na výrobu sirupu budete potřebovat:

  • 5 litrovou sklenici.

  • Velkou mísu smrkových výhonků (nebo více).

  • Asi 750 g třtinového cukru.

  • 2 bio citróny.



Natrhané výhonky propláchněte vodou a nechejte je odkapat.

Nyní vrstvěte vždy asi 5 cm výhonků, cukr a 2-3 tenké plátky citrónu.



Naplněnou sklenici přikrýjte folií, stáhněte gumičkou či provázkem a postavte na slunné místo po dobu 2 - 3 týdnů.

Vzniklou hustou zlatavou šťávu přeceďte přes plátýnko a umístěte ve sklenicích do lednice.


Při kašli a nachlazení doporučuji jednu čajovou lžíčku 3 x denně.

Dětem chutná rozhodně lépe, než umělé sirupy z lékárny :-).



Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon
bottom of page