© 2016 Alice Mertensová

 

Poradkyně pro zdravý životní styl

  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Facebook Social Icon

Květen - čas na výrobu sirupu ze smrkových výhonků

May 10, 2019

Víte co doma děláme, když nás v zimě přepadne kašel a nachlazení? Sáhneme do lednice pro sirup ze smrkových výhonků! A ten správný čas na sběr výhonků je právě nyní - během května.

 

Tento recept určitě není novinkou, dělaly ho už naše babičky a prababičky. Minulou zimu jsme si opět prověřili, jak dobře funguje.

Sirup je vhodný při kašli a nachlazení -  rozpouští hleny, usnadňuje vykašlávání a zvyšuje imunitu.

Někde se také dočtete, že působí proti revmatu, tiší bolesti svalů, zmírňuje záněty šlach a zvyšuje prokrvení kůže.

 

 

 

Na výrobu sirupu budete potřebovat:

 

  • 5 litrovou sklenici.

  • Velkou mísu smrkových výhonků (nebo více).

  • Asi 750 g třtinového cukru.

  • 2 bio citróny.

 

 

Natrhané výhonky propláchněte vodou a nechejte je odkapat.

Nyní vrstvěte vždy asi 5 cm výhonků, cukr a 2-3 tenké plátky citrónu.

 

 

Naplněnou sklenici přikrýjte folií, stáhněte gumičkou či provázkem a postavte na slunné místo po dobu 2 - 3 týdnů.

Vzniklou hustou zlatavou šťávu přeceďte přes plátýnko a umístěte ve sklenicích do lednice.

 

Při kašli a nachlazení doporučuji jednu čajovou lžíčku 3 x denně.

Dětem chutná rozhodně lépe, než umělé sirupy z lékárny :-).

 

 

Please reload

Nejčtenější články
Archív
Please reload

Sledujte mě
  • Facebook Social Icon