Jak zatočit s jarní únavou

Konečně začalo jaro, na které jsme se už měsíce těšili. Sluníčko už zase hřeje, všechno se zazelenalo a my se cítíme unavení a vyčerpaní. Nechápete proč?


Jarní únava je více méně normální reakcí těla po dlouhém období zimy, kdy se nám nedostávalo slunce, pohybu na čerstvém vzduchu a také čerstvých potravin.

Během chladných měsíců je většina lidí zvyklá konzumovat více masa, tučných mléčných výrobků a méně ovoce a zeleniny.

Není divu, že se na začátku jara cítíme pod psa!


Připravila jsem pro vás několik doporučení, které vám pomohou se po zimě opět nastartovat:


1. Odlehčete jídelníček

  • Omezte konzumaci masa a dalších živočišných potravin (mléko, tvaroh, tučné sýry). Maso nahraďte luštěninami a výrobky z nich, ochutnejte Seitan či Robi. Pár dnů bez masa odlehčí vašemu trávícímu ústrojí, takže se bude moct soustředit na očistu a regeneraci a ne na zdlouhavé trávení. Kravské mléko můžete nahradit mléky rostlinnými a sýry například pomazánkami z luštěnin.

  • Zařaďte do vašeho stravování spoustu zeleniny a ovoce. Ideálně zkonzumujte 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny denně. Jednou porcí se rozumí asi 100 g, což je např. jedno jablko nebo jedna středně velká mrkev. Zeleninu není nutné konzumovat syrovou, spíše naopak – dušená, vařená či restovaná zelenina je lépe stravitelná a nezpůsobuje nepříjemné nadýmání. Ideální poměr čerstvé a tepelně upravené zeleniny je 50 : 50.

  • Kličte! Můžete klíčit luštěniny, zrna, semínka a dokonce i loupanou slunečnici. Klíčky jsou plné antioxydantů, minerálů a zdraví prospěšných enzymů.

2. Vyražte ven do přírody a snažte se strávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu


Pohybem podpoříme aktivitu srdečně–cévní soustavy, povzbudíme metabolické pochody a odkyselíme organismus. Navíc načerpáme spustu vitamínu D, kterému se ne nadarmo říká „vitamín dobré nálady“. Až 80 % doporučené denní dávky vitamínu D jsme schopni načerpat ze slunečního záření.


3. Vyzkoušejte tzv. zelené potraviny


Chlorella, Zelený ječmen, Spirulina – to vše jsou mocní bojovníci s jarní únavou.


4. Odpočívejte!

Poslouchejte vaše tělo a přizpůsobte mu denní dobu spánku. Rozhodně se vyplatí jít si večer lehnout o hodinku dříve.



5. Dejte si jedno, dvou nebo vícedenní detox


Vyřaďte na 2-3 dny z vašeho jídelníčku pečivo a všechny obiloviny, alkohol, kávu a živočišné bílkoviny. Jezte ovoce a zeleninu (syrovou i tepelně upravenou – viz. výše), klíčky, oříšky a semínka, pijte hodně vody a také čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy. Kdo má možnost, může pít pouze čerstvě lisované šťávy (převládat by měly ty zeleninové) nebo jen kvalitní (filtrovanou, kojeneckou) vodu.


Pro odvážnější se nabízí jogínská očista střev Šankhaprakšálana, kterou osobně velmi doporučuji (pozor: není vhodná při žaludečních vředech, rakovině trávícího traktu a dalších druzích onemocnění trávícího ústrojí).


Určitě existuje ještě spousta dalších doporučení co podniknout proti jarní únavě. Věřím však, že těchto 5 tipů u vás určitě skvěle zafunguje a brzo si budete užívat jaro plnými doušky!




Nejčtenější články
Archív
Sledujte mě
  • Facebook Social Icon

Poradkyně pro zdravý životní styl

  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Facebook Social Icon

© 2016 Alice Mertensová