Granola z toho, co dům dá
Nejraději snídáme vločkové kaše. Můj syn je ale zatím moc nemusí a na cestách je také není vždy možné připravit. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet granolu. A měla úspěch, celý plech zmizel během několika málo dnů.
Na jeden plech granoly jsem použila:
300g vloček (vyzkoušela jsem mix: ovesné, žitné, špaldové)
80g neloupaných, nahrubo nasekaných mandlí
50g slunečnicových semínek
50g nasekaných datlí
70g rozinek (nesířených)
hrst sušených banánů
hrst sušených kokosových plátků
hrst arašídů
1 lžíce nepraženého kakaa, během chladnějších měsíců můžete přidat i mletou skořici
Tuto směs promíchejte a přidejte do ní:
2 větší lžíce kokosového oleje (nejlépe v tekuté podobě)
2 lžíce medu
Důkladně promíchejte a nasypte na plech vyložený pečícím papírem.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 min. při 160 stupních. Po polovině doby pečení promíchejte, aby se směs rovnoměrně opekla.
Nechejte důkladně vychladnout a uzavřete do sklěněné nádoby.
Recept můžete různě obměňovat podle toho, co zrovna najdete ve spíži :-).
Granola je skvělá s rostlinným mlékem, jogurtem či kefírem a trochou čerstvého ovoce.
Případně ji dejte dětem na cestu či výlet do malé misky k zobání když příjde malý hlad.